tiistai 24. syyskuuta 2013

RAPORTTI/Anneli Mutka ja Ulla Hämäläinen

Bognor Regis 21.4 – 28.4.2013 21.4

Lensimme Lontooseen. Lentokentällä meitä odotti taksi ja ajoimme Bognor Regisin kaupunkiin. Taksilla matkaan meni 2 tuntia ja näimme aivan mahtavia maisemia nummineen ja suurine lammaslaumoineen. Taksi ajoi aika hurjaa vauhtia pitkin mutkikkaita ja kapeita kujia läpi kylien. Määränpää oli St Josefin vanhusten hoitokoti. Tehtävänämme oli tutustua siellä toteutettaviin ”hoitoa lähiympäristöstä” menetelmiin. Olimme perillä St Josefin hoitokodissa vasta illalla. Ensimmäisenä päivänä meitä oli vastassa sisar Roseline. Hän opasti meidät huoneisiimme ja saimme keitellä itsellemme iltateetä ja syödä meille jätetyn aterian.
 
Yllä kuva St Josefin hoitokodista

22.4 Tutustuimme taloon ja seurasimme opiskelijoiden työskentelyä, mikä olikin totuttuun mielestämme hieman erilaista. Aamulla vanhuksille oli aamupala, muroja ja teetä. Klo kymmenen oli taas teehetki tai kahvia ja seurustelua kahvikupposen äärellä. Sen jälkeen vanhukset menivät halutessaan aamumessuun. Päivällinen syötiin joka päivä klo 12.30, joka olikin tuhti ateria. Klo viiden tee tuli seuraavana ja sitten ei ollutkaan vanhuksille muuta kuin nukkumaan meno. Asukkaat tulivat aamupalalle jakkupuvuissaan ja hameissaan ja avokkaissaan. Hiukset oli laitettuna ja huulipunat huulilla. Olivat oikein ladyjä.

Kuva oleskeluhuoneesta, missä juotiin päiväteet. Nunnat asuivat erillisessä rakennuksessa ja tulivat hälytyskellojen soidessa vanhusten luo. Vanhukset etupäässä olivat naisia. Hyvin iäkkäitä, hoikkia ja hyvin hoidettuja. Hiukset oli laitettu kauniisti ja kynnet lakatut. Talon ulkopuolelta kävi hiustenleikkaaja sekä sairaanhoitaja kävivät tekemässä sairaanhoidolliset tehtävät. Lääkkeiden käsittely oli uskottu vain yhdelle nunnalle. Lääkkeet tulivat läheisestä apteekista valmiiksi pakattuina läpinäkyviin ja -painettaviin levyihin. Ei sikin sokin niin kuin meillä annospusseissa. Huoneet olivat sokkeloiset ja käytävillä oli kehyksissä valokuvia tapahtumista. Rosaline oli innokas kuvaamaan. Joka kevät vanhukset puetaan hienoihin vaatteisiin ja viedään katsomaan oopperaa. Usein myös syödään ulkona tai mennään läheiselle merenrannalle viettämään kesäistä päivää.



Vanhuksilla oli myös omia koiria, jotka he päästivät vapaasti puutarhaan. Puutarhassa oli myös linnuille veistokselliset pylväsaltaat ja ne käyttivätkin niitä ahkerasti kylpemiseen. Näin vanhukset voivat seurata ikkunastaan lintujen elämää. Koirille oli myös oma hautausmaa kukkapenkissä puutarhan varaston seinän vieressä. Seiniin oli kiinnitetty koiralle nimilaatat. Pihalla oli myös pieni kasvihuone, johon talon ulkopuolelta tuli puutarhuri istuttamaan vanhusten kanssa kasveja. Tällä hetkellä puutarhat loistivat tulppaanien ja narsissien kukkiessa. Pihan perällä oli myös yhteinen oleskeluhuone, jossa kesäisin voi pitää lauluhetkiä, ruokailuja tai muuta ohjelmaa. Huoneessa oli myös internetyhteydet suurin värillisin kirjaimin vanhuksia varten. Talon ulkopuolelta tuli mies esittämään vanhuksille vanhoja arvoituksia ja sananlaskuja muistin virkistämiseksi. Yleensä vanhukset olivat seurallisia ja kokoontuivat yhteen oleskelutilaan. Oleskelutilan kukkakoristuksista huolehti eräs nunna. Hän olikin siinä taitava. Huhtikuussa juhlittiin myös Pyhän Yrjön päivää. Ruokasali oli koristeltu juhlavasti Länsi- Sussetin lipuilla. Samoin lautasten vieressä oli koristellut ruokalistat. Vanhuksille tarjoiltiin juhlan kunniaksi aterian kanssa viiniä, kuka halusi.


23.5 Päivällisen jälkeen lähdimme taksilla opiskelijat mukana läheiseen Arundelin linnaan. Se olikin vaikuttava nähtävyys puutarhoineen ja huoneineen kaikkineen. Alla kuva Arundelin linnasta.


Opiskelijoiden ohjausta ja Alisen kanssa työnkuvan selvittelyä sekä näyttöön liittyvät asiat. 24.5 Opiskelijat olivat aamun töissä. Päivällä heillä oli vapaata ja lähdimme linja-autolla läheiseen kaupunkiin ostoksille Bristoliin. Matka olikin odotettua pitempi ja meillä meni myöhään. Matkalla saimme kuitenkin nähdä aivan mahtavia englantilaisia pihoja ja puutarhoja. Opiskelijat saivat vapaista töistään. Heidän työnkuvansa oli aamulla, päivällä vapaata ja työ alkoi taas iltapäivällä viideltä.
25.5 Tutustuimme porukalla merenrantaan ja Bognorin kaupunkiin ja kauppoihin. Opiskelijoiden ohjausta.
26.5 Lähdimme taksilla tutustumaan Lontooseen opiskelijat tulivat mukanamme ja palasivat illalla junalla. Lontoossa kiertelimme nähtävyyksiä ja kävimme syömässä.
27.4 Edelleen Lontooseen tutustumista ja seuraamista elämää vanhusten kannalta. Alun perin oli suunnitelmissa ollut, että kävisimme tutustumassa Lontoossa johonkin sairaalaan, mutta se ei käytännössä sitten onnistunutkaan.
28.4 Aamulla aikaisin taksi vei meidät lentokentälle kohti kotimatkaa. Oikein oli opettavainen ja mielenkiintoinen matka vanhusten elämää vertaillessa.

Ulla Hämäläinen ja Anneli Mutka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti