maanantai 30. syyskuuta 2013

8 paiva Gijonissa - Aki, Anna, Laura, Minna ja Jaana

bibion paivakodin porukan kanssa keskusteltiin etta emme huomaa juuri ollenkaan greencarea. lapset leikkivat laatotetulla pihalla ja kasveja tai kukkia ei ole sisalla eika pihalla. paivat tuntuvat toistavan itseaan aika pahasti. kieli muuri edelleen tuottaa ongelmia mutta mita tutummaksi lapsien kanssa tulee. sita paremmin pystyy eleilla ja liikkeilla kommunikoida.
(Aki,Minna,Anna)


Olin yksin tanaan Botanical gardenissa. Aamu ei alkanut kovin valoisasti kun bussilla mennessani jain liian aikaisin poies ja paadyin jonnekkin ihan toisaalle minne olisi pitanyt. Kysyin paikalliselta apua puutarhan loytamiseen ja loysin kuin loysinkin sen sitten lopulta. Perilla odotti pikku myllytys mutta sekin unohdettiin sitten pian ja puutarhan vaki oli ymmartavaisia erehdyksestani. Kavin vaihtamassa vaatteet ja siita lahdettiin green houseen jossa aloimme viljelemaan liljan taimia pienen ihmettelyn ja paan pyorittelyn jalkeen. Kielimuuri tuli vastaan aika paljonkin tyopaikalla kun kukaan ei oikein puhunut englantia paitsi yksi tytto joka toimi sitten tulkkina muille ja selvensi, jos en ymmartanyt jotain espanjaksi. Kavimme myos kiertelemassa englannin kielta puhuvan tyton kanssa pitkin puutarhaa katselemassa mm. kurpitsoja. Paiva oli mukava vaikka valilla olikin vahan vaikeaa kielen ymmartamisessa ja etta mita tekee mutta kaikesta selvittiin.
(Laura)

Jaana oli tämän päivän sairaslomalla kuumeen vuoksi. Päivä meni suurimmaksi osaksi nukkuessa.

Esittely Maarit Ulkuniemi

Hola! Olen Maarit Ulkuniemi, kuraattori Lapin ammattiopistosta Rovaniemelta. Kotiin jai mies, poika seka nelja koiraa. Saavuin pitkan matkan taivallettuani  lentokoneella, taksilla, junalla, junalla, junalla ja taksilla. Matkaa tuli kellon ympari ja vahan ylikin mutta nyt perilla ja aurinko paistaa lampimasti. Matka tarjosi huikeita maisemia ja taas huomasi, etta reissussa parjaa.

Porukka taalla on jo kotiutunut green care -teema on tullut tutuksi edellisen viikon tutusmisissa. Minua on jo opastettu niin teemaan kuin kaupungin tutustumiskohteisiin. Tassa ollaan yhdessa kokoamassa paivan antia ja suunnittelemassa huomista.

Kuulumisiin huomiseen,
Maarit :)

sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Viikonloppu Gijónissa 28-29.9, Laura, Anna, Jaana, Aki ja Minna

Lauantai ja sunnuntai ovat olleet meille vapaapaivia, ja ne ovat tarpeeseen tulleetkin! Osa meista kavi shoppailureissussa Oviedossa, toiset ovat olleet rannalla ja tutustumassa kaupunkiin. Huomenna jatkamme taas arkea ja toita.

Työharjoittelussa Ruotsissa -Laura

Ensimmäinen viikko Eskilstunassa. Työharjoittelu Förskolan Pikku-Erkissä Årbyn osastolla. Ruotsissa ei ole päiväkoteja on vain esikouluja. Alkuviikko meni paikkaan ja lapsiin totutellessa sekä tutustuessa. Ollaan ulkoiltu, laulettu, jumpattu, askarreltu, leikitty, käyty metsässä ja kirjastossa meinattiin käydä, mutta ilmat eivät sallineet niin pitkää kävelylenkkiä. Ensi viikolla osallistun itsekin ohjaamiseen.

Pikku-Erkki on ruotsin-suomalainen koulu. Esikoulussa työntekijät puhuvat lapsille suomea, mutta auttavat ruotsiksi, jos lapset eivät ymmärrä. Osa lapsista puhuu suomea ja osa ruotsia. Ruotsin kieli on kuitenkin voimakkaampi lasten keskuudessa.
Pikku-Erkkiin voi tutustua netissä lisää: http://www.erk.se/


Lasten yksi leikkihuoneista, lattialla piirimatto.   Kuva: Laura Korva

                     















Työntekijät ja työilmapiiri yleensäkin on tosi mahtava. Olen viihtynyt tosi hyvin työpaikalla. Työntekijät huomioivat hyvin harjoittelijan ja ottavat toimintaan ja suunnitteluun mukaan. Kaikilla työntekijöillä on vahvat suomalaiset taustat. Ja oikeastaan esikoulun lapsilla on myös.

Majoitun Miljan kanssa perheessä. Perhe otti meidät tosi iloisesti vastaan. Perheen kaksi lasta olivatkin jo odottaneet meitä. Perheen kanssa ollaan tutustuttu kaupunkiin. Ollaan käyty keskustassa sekä Parken Zoo:ssa. Pienessä eläintarhassa näimme tiikereitä, leijonia, leopardeja, apinoita ja kotieläimiäkin oli. Tämän kesän teemana eläinpuistossa oli dinosaurukset. Dinosaurukset olivat robotteja, jotka liikkuivat ja pitivät ääntä.

Leijona Parken Zoo:ssa                                     Kuva: Laura Korva

















Eskilstunassa on noin 100 000 asukasta. 17 %:lla on suomalaisia taustoja. Kaupungissa on paljon maahanmuuttaja taustaisia ihmisiä, jo uusia sukupolviakin on. Ruotsi ottaa enemmän maahanmuuttajia ja pakolaisia vastaan kuin Suomi. Eskilstunan keskusta on ihan hyvän kokoinen, keskustan vieressä virtaa joki. Eskilstunasta on hyvät liikenneyhteydet lähikaupunkeihin ja Tukholmaan vain 100km.


Kartasta otettu kuva kaupungin keskustasta

















Ensi viikolla lisää tarinoita ja faktatietoja.

Terveiset Ruotsista
T: Laura

Ensimmäinen viikko Ruotsissa

Sunnuntaina aamuyöllä klo. 01.15 22.09.2013 lähdin kotipaikkakunnaltani linja-autolla kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Lentokentällä olin perillä hieman ennen aamu seitsemää. Tapasin Lauran lentokentällä noin puolitoista tuntia ennen lennon lähtöä. Lento kohti Ruotsia lähti kymmenen jälkeen.
Lensin siis Lauran kanssa samalla lennolla. Ruotsissa Olimme perillä puolen yhdentoista aikaa aamupäivällä Ruotsin aikaa.
Lentokentältä meidät haki Lauran sukulainen, jonka luona vietimme kuutisen tuntia aikaa. Sen jälkeen lähdimme Eskilstunaan päin perheen luokse, jossa asumme tämän kuukauden.
olimme seitsemän aikaa illalla perillä perheen luona. He ottivat meidän hyvin vastaan.













































Ensimmäinen viikko työharjoittelun parissa esikoulu Pikku-Erkissä sujui mukavasti. Viikko kului mm. lapsiin tutustumisena, nimien opettelemisena ja päivärytmiin totuttelemisena. Työkaverit ovat mukavia ja he ovat kertoneet paljon päiväkodin tavoista. Jo ensimmäisen viikon aikana on huomannut esikoulun ”kasvatuksessa” eroja, kun vertaa Suomen päiväkotien tapoihin.

Tässä muutama kuva esikoulun tiloista


 Kun esikouluun astutaan sisälle, niin ensimmäisenä on eteinen, johon jätetään kengät.
 Kakkoseteinen, johon jätetään lapsien vaatteet.



 Askarteluhuone, johon lapset saavat mennä askartelemaan yms. milloin haluavat.


















Leikkitila
Lisää kuvia esikoulusta tulee myöhemmin.

Terveisin Milja

perjantai 27. syyskuuta 2013

Matka Gijóniin, pe 27.9. - Laura, Minna, Anna, Aki ja Jaana

5 paivana Gijonissa me jakaannuimme kahdeksi ryhmaksi, lahihoitajat ja nuoriso-ja vapaa-ajan ohjaaja opiskelijat erikseen, me toiset menimme botanical gardeniin ja toiset el bibioon tyossaoppimaan. Aamulla saapuessamme botanical gardeniin meille esiteltiin puutarhan paikkoja nuorten kierrattessa meita pitkin botanical gardenia. Meille naytettiin nuorten erilaisia projekteja esim. maan mittaus (jarvi), vesipisaran muotoinen labyrintti jossa oli umpikujia ja tehtavia seka erilaisia kasveja seka hedelmia. Sen jalkeen kun nuoret olivat saaneet omat hommansa hoidettua, niin menimme maatalousnayttelyyn. Siella kiersimme muutaman tunnin katsellen eri elaimia mm. lehmia, sonneja, sorsia, palloafrokanoja yms. Maatalous nayttelyssa oli myos myynnissa kaikenlaista ekologista ostettavaa mm. kasvon pesu aineita jotka olivat tuotettu pelkastaan luonnon raaka aineista, eri maistiaisia joihin ei ollut lisatty lainkaan variaineita kuten kaikkia erilaisia marmeladeja ja hilloja. Paikassa oli myos elaintenapujarjesto jossa ostamalla jotain autoit elaimia.

Toiselle ryhmälle esiteltiin El Biblion tiloja ja ryhmiä. Jokainen laitettiin eri ikäryhmän mukaiseen ryhmään: 3-vuotiaiden ryhmä oli Karhut, 4-vuotiaiden Tiikerit ja 5-vuotiaiden Leijonat. Opiskelijat seurasivat päiväkodin opetusta ja tutustuivat talon tapoihin. Siellä huomattiin, että opetus oli itse asiassa aikalailla leikin muodossa ja saman kaltaista kuin suomalaisissakin päiväkodeissa. Green Care -teemaa ei huomattu vielä oikeastaan ollenkaan. Lasten kanssa kommunikointi oli hyvin haasteellista kielimuurin vuoksi.

torstai 26. syyskuuta 2013

4 Paiva Gijonissa, Espanjassa - Anna, Aki, Jaana, Minna ja Laura

Tana aamuna me lahdimme bussilla ensin Botanical Gardeniin. Siella kiinnitimme erityisesti huomiota siihen, miten Espanjalaiset eivat suunnittele etukateen sovittuja tapaamisia. Alussa meilla meni ainakin tunti odottamiseen, koska henkilokunta alkoi vasta meidan lasnaollessa suunnitella ohjelmaa meita varten. Asiasta oli kuitenkin ilmoitettu reilusti etukateen.

Mielestamme tyopajatoiminta oli opiskelijoille todella tarpeellista ja kuntouttavaa. Se kuntoutti niin sosiaalisesti, psyykkisesti kuin fyysisestikin. Suurin osa opiskelijoista on valmistunut aiemmin ammattiin, mutta he eivat ole saaneet toita.

Toinen ryhma kávi El Bibion paivakodissa. Heidat otettiin hyvin vastaan siella. Paivakodissa oli 2-5-vuotiaita, jotka olivat jokainen jossain tietyssa ryhmassa, kuten Pingviinit. Ryhmia oli yhteensa kuusi, joista jokaisesta ikahaarukasta koostui yksi ryhma, mutta kaksivuotiaiden ryhmia oli kolme. Lapset kasvattivat sisalla erilaisia kasveja ja aina auringon paistaessa veivat ne ulos.

Huomenna menemme oikeisiin tyoharjoittelupaikkoihimme, eli lahihoitajaopiskelijat El Bibion paivakotiin ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajat Botanical Gardeniin.

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Gijón 25.9.2013

3. päivä

3. päivä Gijónissa 25.9.2013 - opiskelijat Minna, Laura, Aki, Jaana ja Anna

Olimme tänään toista päivää Special school Castiellossa. Tanaan saimme seurata opetusta pienissa ryhmissa castiellossa. meidat jaettiin 3 eri ryhmaan. ensimmainen ryhma paasi tutustumaan pien ryhmaan jossa oli vilkkaita lapsia, joiden kehitysvaimmaisuus oli pienimuitoinen. Huomasimme etta luokkahuone oli eloisa, oli hirven lampiman variset seinat. joka toi lampoa ja mukavuutta luokkatilaan. huomioimme myos etta koulutus tassa luokassa oli hirvean kaytannonlaheista joka naytti toimivan hienosti naille oppilaille. mutta opettajalla oli pienimuotoisia hankaluuksia hallita tata ryhmaa. arvelimme sen johtuvan paitsi siita etta pojat olivat todella vilkaita, myos siita, etta kouluvuosi on vasta alussa ja oppilaat olivat vasta palanneet kouluun eivatka ole viela tottuneet koulunkayntiin. ekaluokkalaisten opettaja onnistui antamaan 4 vaikeasti vammaiselle lapselle yksilollista opetusta huomioiden silti koko ryhman kaiken aikaa. Luokassa vallitsi harmooninen ja mukava tunnelma.


         Nuorten aikuisten luokassa vaikutti olevan hyva ryhmahenki ja kaikki tiesivat tehtavansa. opettaja oli todella taitava ohjaamaan ryhmaan, vahaeleisesti ja selkeasti. tama ryhma valmisteli myos teko jarvea ja yrttipuutarhaa . huomioimme etta koulun sisalla emme nahneet juuri kasvin kasvia joka hairitsi meita aika paljon. myos outoa oli etta lapsilla oli valtavat pihatilat mutta heidat angettiin pieneen alueeseen joka oltiin ymparoity aitauksella. myos nuoret aikuiset olivat samaisella pihalla "aitauksessa". ulkopiha oli paasaantosesti petonilaattaa ja leikkikentan pehmustetta. suurta nurmialuetta ei juuri hyodynnetty ollenkaan. nurmi alueella olisi ollut varjoa puista lapsille, jotka muuten leikkivat paahteessa.

Aki, Anna, Jaana, Laura ja Minna


     

       

tiistai 24. syyskuuta 2013

Matkapäivä Gijóniin: 22.-24.9. - Opiskelijat Aki, Anna, Laura, Minna ja Jaana sekä opettajat Päivi ja Sanna

Sunnuntai

Lähdettiin Ylivieskasta kolmelta aamuyöllä ja oltiin perillä Gijónissa yhdeltä yöllä eli matkustimme yhteensä 22 tuntia.

Matkasimme Madridista Gijóniin junalla. Sattumusten seurauksena kolme opiskelijaa jäi matkan varrelle Palenciaan elikkäs n. 200 km liian kauas.

Matka oli pitkä ja vastoinkäymisiltä ei säästytty mutta loppujen lopuksi kaikesta selvittiin. Hotelliin päästyämme kaikilla oli päällimmäisenä mielessä nukkuminen. Laura yllättyi siitä, että Hotel Castillalla piti olla kolme tähteä mutta hotellin nimen vieressä näkyikin vain kaksi tähteä. Huoneiden varustukset poikkesivat toisistaan mm. koon suhteen. Yhteen huoneeseen olisi kaivattu kokovartalopeiliä ja toiseen saavia. Myös jääkaapit olisivat olleet tarpeen. Sijainti on kaikkien mielestä loistava ja wi-fi hyödyllinen.


Maanantai

Heräsimme väsyneinä aamuun. Palenciassa olleilla paleli, väsytti ja nälätti, Gijónissa sen sijaan pukkasi hikeä.

Vierailimme koulussa nimeltä Instituto de Educacio Secundaria No. 1. Rakennus oli aika vanha mutta värikäs ja tilava. Luokkahuoneita oli kuitenkin vasta maalattu. Käytävillä oli taulut ja julisteet nostettu korkealle eikä istuimia ollut juurikaan. Varusteet olivat vanhanaikaisia ja nuket, joilla harjoiteltiin hoitotoimenpiteitä, vähän pelottavan näköisiä...

Opimme jonkin verran espanjalaisesta koulutusjärjestelmästä. 90 % lapsista menee kouluun jo 3-vuotiaana. Oppivelvollisuus alkaa kuitenkin vasta 6-vuotiaana. Opiskelijat olivat yhtä mieltä siitä, että 3-vuotiaiden kouluun meno kuulostaa liian aikaiselta lasten kehityksen ja kasvun kannalta. Espanjassa 3-6-vuotiaiden koulunkäynti on vapaaehtoista, minkä vuoksi me opiskelijat suuresti ihmettelimme sitä, että niin moni lapsi laitetaan kouluun niin varhaisessa vaiheessa.

Kyselimme No. 1:n kansainvälisyysvastaavalta Mariano Argüellesilta, miksi espanjalaisten englanninkielen taito vaihtelee niin suuresti. Espanjalaiset eivät osaa englantia mm. siksi, että televisio-ohjelmat ja elokuvat dubataan. Lisäksi aikuiset ovat aikoinaan opiskelleet koulussa ranskaa. Nuoret puolestaan ovat arkoja käyttämään englantia.

Illan kruunasi se, kun kaksi Marianon opiskelijaa tutustuttivat meidät Gijóniin. Myöhemmin menimme kaikki yhdessä syömään.


Tiistai

Tiistaiaamu valkeni kauniina ja aurinkoisena mutta yhden opiskelijan pään päällä oli synkkiä, mustia pilviä. Hän valvoi yön kipeän korvan vuoksi. Espanjalainen isäntämme järjesti potilaan nopeasti hoitoon. Muut lähtivät sillä aikaa Special school Castielloon tutustumaan lähemmin Green Careen. Menimme ensin luokkaan, jossa meille esiteltiin luokan oppilaat. Heitä oli kymmenkunta ja he olivat iältään 18-20 vuotiaita. Tutustumisen jälkeen menimme ulos katsomaan puutarhaa jota oppilaat pitivät yllä. Puutarhan tarjonta oli hyvin kattava ja kaikki oli oppilaiden oman käden jälkeä. Oli hauska huomata, että kasveillakin voi olla sukupuoli kun opettaja esitteli meille naaras- sekä uros mistellin kun kysyimme, että miksi toisessa mistellissä ei ollut marjoja lainkaan.

Loppu päivästä yksi koulun opettajista, Manuela, kertoi, että koulua käyvät lapset ovat 3-21 vuotiaita. Opiskelijat olivat sitä mieltä, että koulua olisi voitu esitellä tarkemmin ja kierros olisi voinut olla kattavempi. Mielenkiinnolla odotamme mitä huominen tuo tullessaan.


Minna, Laura,Jaana,Aki,Anna

RAPORTTI/Anneli Mutka ja Ulla Hämäläinen

Bognor Regis 21.4 – 28.4.2013 21.4

Lensimme Lontooseen. Lentokentällä meitä odotti taksi ja ajoimme Bognor Regisin kaupunkiin. Taksilla matkaan meni 2 tuntia ja näimme aivan mahtavia maisemia nummineen ja suurine lammaslaumoineen. Taksi ajoi aika hurjaa vauhtia pitkin mutkikkaita ja kapeita kujia läpi kylien. Määränpää oli St Josefin vanhusten hoitokoti. Tehtävänämme oli tutustua siellä toteutettaviin ”hoitoa lähiympäristöstä” menetelmiin. Olimme perillä St Josefin hoitokodissa vasta illalla. Ensimmäisenä päivänä meitä oli vastassa sisar Roseline. Hän opasti meidät huoneisiimme ja saimme keitellä itsellemme iltateetä ja syödä meille jätetyn aterian.
 
Yllä kuva St Josefin hoitokodista

22.4 Tutustuimme taloon ja seurasimme opiskelijoiden työskentelyä, mikä olikin totuttuun mielestämme hieman erilaista. Aamulla vanhuksille oli aamupala, muroja ja teetä. Klo kymmenen oli taas teehetki tai kahvia ja seurustelua kahvikupposen äärellä. Sen jälkeen vanhukset menivät halutessaan aamumessuun. Päivällinen syötiin joka päivä klo 12.30, joka olikin tuhti ateria. Klo viiden tee tuli seuraavana ja sitten ei ollutkaan vanhuksille muuta kuin nukkumaan meno. Asukkaat tulivat aamupalalle jakkupuvuissaan ja hameissaan ja avokkaissaan. Hiukset oli laitettuna ja huulipunat huulilla. Olivat oikein ladyjä.

Kuva oleskeluhuoneesta, missä juotiin päiväteet. Nunnat asuivat erillisessä rakennuksessa ja tulivat hälytyskellojen soidessa vanhusten luo. Vanhukset etupäässä olivat naisia. Hyvin iäkkäitä, hoikkia ja hyvin hoidettuja. Hiukset oli laitettu kauniisti ja kynnet lakatut. Talon ulkopuolelta kävi hiustenleikkaaja sekä sairaanhoitaja kävivät tekemässä sairaanhoidolliset tehtävät. Lääkkeiden käsittely oli uskottu vain yhdelle nunnalle. Lääkkeet tulivat läheisestä apteekista valmiiksi pakattuina läpinäkyviin ja -painettaviin levyihin. Ei sikin sokin niin kuin meillä annospusseissa. Huoneet olivat sokkeloiset ja käytävillä oli kehyksissä valokuvia tapahtumista. Rosaline oli innokas kuvaamaan. Joka kevät vanhukset puetaan hienoihin vaatteisiin ja viedään katsomaan oopperaa. Usein myös syödään ulkona tai mennään läheiselle merenrannalle viettämään kesäistä päivää.



Vanhuksilla oli myös omia koiria, jotka he päästivät vapaasti puutarhaan. Puutarhassa oli myös linnuille veistokselliset pylväsaltaat ja ne käyttivätkin niitä ahkerasti kylpemiseen. Näin vanhukset voivat seurata ikkunastaan lintujen elämää. Koirille oli myös oma hautausmaa kukkapenkissä puutarhan varaston seinän vieressä. Seiniin oli kiinnitetty koiralle nimilaatat. Pihalla oli myös pieni kasvihuone, johon talon ulkopuolelta tuli puutarhuri istuttamaan vanhusten kanssa kasveja. Tällä hetkellä puutarhat loistivat tulppaanien ja narsissien kukkiessa. Pihan perällä oli myös yhteinen oleskeluhuone, jossa kesäisin voi pitää lauluhetkiä, ruokailuja tai muuta ohjelmaa. Huoneessa oli myös internetyhteydet suurin värillisin kirjaimin vanhuksia varten. Talon ulkopuolelta tuli mies esittämään vanhuksille vanhoja arvoituksia ja sananlaskuja muistin virkistämiseksi. Yleensä vanhukset olivat seurallisia ja kokoontuivat yhteen oleskelutilaan. Oleskelutilan kukkakoristuksista huolehti eräs nunna. Hän olikin siinä taitava. Huhtikuussa juhlittiin myös Pyhän Yrjön päivää. Ruokasali oli koristeltu juhlavasti Länsi- Sussetin lipuilla. Samoin lautasten vieressä oli koristellut ruokalistat. Vanhuksille tarjoiltiin juhlan kunniaksi aterian kanssa viiniä, kuka halusi.


23.5 Päivällisen jälkeen lähdimme taksilla opiskelijat mukana läheiseen Arundelin linnaan. Se olikin vaikuttava nähtävyys puutarhoineen ja huoneineen kaikkineen. Alla kuva Arundelin linnasta.


Opiskelijoiden ohjausta ja Alisen kanssa työnkuvan selvittelyä sekä näyttöön liittyvät asiat. 24.5 Opiskelijat olivat aamun töissä. Päivällä heillä oli vapaata ja lähdimme linja-autolla läheiseen kaupunkiin ostoksille Bristoliin. Matka olikin odotettua pitempi ja meillä meni myöhään. Matkalla saimme kuitenkin nähdä aivan mahtavia englantilaisia pihoja ja puutarhoja. Opiskelijat saivat vapaista töistään. Heidän työnkuvansa oli aamulla, päivällä vapaata ja työ alkoi taas iltapäivällä viideltä.
25.5 Tutustuimme porukalla merenrantaan ja Bognorin kaupunkiin ja kauppoihin. Opiskelijoiden ohjausta.
26.5 Lähdimme taksilla tutustumaan Lontooseen opiskelijat tulivat mukanamme ja palasivat illalla junalla. Lontoossa kiertelimme nähtävyyksiä ja kävimme syömässä.
27.4 Edelleen Lontooseen tutustumista ja seuraamista elämää vanhusten kannalta. Alun perin oli suunnitelmissa ollut, että kävisimme tutustumassa Lontoossa johonkin sairaalaan, mutta se ei käytännössä sitten onnistunutkaan.
28.4 Aamulla aikaisin taksi vei meidät lentokentälle kohti kotimatkaa. Oikein oli opettavainen ja mielenkiintoinen matka vanhusten elämää vertaillessa.

Ulla Hämäläinen ja Anneli Mutka

lauantai 21. syyskuuta 2013

Esittely

Olen 18-vuotias lähihoitajaopiskelija Milja Virtanen Saimaan ammattiopisto Samposta Lappeenrannasta. Olen aloittanut viimeisen lukuvuoteni lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen koulutusohjelmassa. Olen lähdössä Ruotsiin Eskilstunaan opiskelijavaihtoon työssäoppimaan Pikku-Erkki nimiseen päiväkotiin viikolla 39 ja tulen takaisin viikolla 42.

perjantai 20. syyskuuta 2013

Matka Gijóniin, ensimmäinen päivä - Lähihoitajaopiskelija Jaana Kantola

¡Hola! Opiskelen toista vuotta Lapin ammattiopiston yo-pohjaisella, kansainvälisyyttä painottavalla linjalla. Suoritan tämän lukuvuoden kansainvälisestä työssäoppimisesta kaksi viikkoa Espanjassa Gijónissa. Siellä menen harjoitteluun päiväkotiin ja pohdiskelen, kuinka Green Care -teema näkyy päiväkodin arjessa. Ylioppilaslakkini sain Rovaniemeltä, Lyseonpuiston lukiosta. Heti seuraavana syksynä aloitin lähihoitajaopintoni. Nyt sitten olen ensimmäistä kertaa lähdössä matkustamaan lentokoneella. En ole vielä päässyt paljoakaan reissaamaan: yhden kerran käytiin ala-asteen luokkaretkellä Tukholmassa ja ysiluokan luokkaretkellä käytiin Virossa ja Latviassa. Odotan mielenkiinnolla, minkälaista Espanjassa tulee olemaan. :)

Nuva Laura Nietulan itsensä esittely

Täällä kirjoittelee 21-vuotias Rovaniemeläis syntyinen tyttö. Kirjoittelen täältä Ylivieskan ammattiopistolta. Nyt tulevana sunnuntaina olisi tarkoitus lähteä Gijoniin, Espanjaan vaihtoon 2 viikoksi. Hankkeen nimi minkä kautta lähdemme on Green Care. Olen todella innoissani lähdössä matkaan koska pidän matkustamisesta aivan älyttömästi ja varmastikin olen matkan jälkeen taas paria kokemusta rikkaampi. Olen seikkailunlunhaluinen ja sopeudun helposti paikkaan kuin paikkaan. Minulle ei tuota ongelmia olla tekemisissä eri kulttuurien kanssa. Olen perus positiivinen ja en ota elämää turhan vakavasti, kuljen pilke silmäkulmassa ja osaan nauraa itselleni. Opintovuosia on kertynyt ihan kivasti jo mittariin tällä iällä, mitä milloinkin: lukiota,ravintola-alan puolta, musiikkia, nuva-alan "pohjalinja" ja NYT VIHDOIN ammattiin valmistava koulutus jee! Opiskelut menevät nyt kolmannella vuodella ja minusta on hienoa kun saamme tällaisen mahdollisuuden, että voimme lähteä vaihtoon jopa ulkomaille asti ja voimme lähteä kerämään lisää ammattitaitoa ja kokemuksia. Aionkin ottaa kaiken ilon ja hyödyn ennen kaikkea irti vaihdostani Espanjassa. Vähän jännittää se, että miten pärjään maassa kun Espanjan kielen taito ei ole oikein hallussa mutta siellä sen luulisi oppivan ja aionkin opetella tosissaan kieltä, että sitä pääsee käyttämään myös käytännössä ja se jäisi edes vähän mieleen. Olen todella kiinnostunut eri maiden kulttuureista ja historioista ja odotankin innolla mitä kaikkea opin Espanjasta ja heidän kulttuuri taustoistaan. Voisin varmastikkin olla vielä pitempäämkin vaihdossa kun 2 viikkoa mutta kyllä siinä ajassakin kerkeää varmasti ja paljon. Uskon, että vaihdo

Päivi Yli-Hallila Ylivieskan ammattiopistosta

Tässä Ylivieskan ammattiopiston lähihoitajakoulutuksen opinto-ohjaaja Päivi Yli-Hallila. Olen lähdössä Espanjan Gijoniin kahdeksi viikoksi 5 opiskelijan ja kahden kolleegan kanssa. Opimme paikallisia tapoja toteuttaa Green Care -ideaa hoito-, hoiva- ja kasvatustyössä sekä vapaa-ajanohjauksessa. Lisäksi mietimme ideoita, miten toimintaa työssoppimispaikoissa voisi kehittää vielä enemmän. Kerromme myös suomalaisista tavoista toteuttaa GC -ideaa lähihoitajakoulutuksen työssäoppimipaikoissa. Olin viime huhtikuussa valmistelevalla vierailulla Gijonissa sopimassa opiskelijoiden työssäoppimis-paikoista, joten nyt sinne on kiva lähteä, kun paikat ja ihmiset ovat jo tuttuja. Koska Gijonissa on vielä kesähelle, tuleva työmatka tuntuu osin lomaltakin. Kaksi viikkoa pois arkityöstä ja kotoa on ISO outo. Jään kaipaamaan lastenlapsiani. Aion kyllä "skypettää" heidän kanssaan, etteivät lapset unohda mummua. - Päivi Yli-Hallila

Ylivieskassa 20.9.2013 valmennukseen osallistuneet

Tällaisella porukalla me kokoonnuimme Ylivieskassa valmennusleirille perjantaina 20.9.2013. Opettelimme mm. tätä blogiin kirjoittamista.

Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaopiskelijan Minna Lämsän esittely

Moikka! Olen 21-vuotias 3. vuodella nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi opiskeleva tyttö, joka opiskelee Lapin ammattiopistossa Rovaniemellä. Olen muuttanut Rovaniemelle Kuusamosta, jossa asuin 19 vuotta. Olemme lähdössä kahden LAO:ssa opiskelevan tytön kanssa sekä kahden Ylivieskan ammattiopiston opiskelijan kanssa Pohjois-Espanjaan Gijoniin kahden viikon työharjoitteluun. Menemme luokkakaverini kanssa työharjoitteluun Green Care-puutarhaan, jossa paikalliset nuoret pitävät toimintaa yllä työpajatyylisenä. Muut menevät paikalliseen päiväkotiin. Odotamme innolla reissua ja hyvää keliä onkin luvattu - jotain vaihtelua Lapin syksyyn! - Minna Lämsä

Annele Heikkilä lähdössä Bognor Regisiin keväällä 2014

Opetan mielenterveys-ja päihdetyötä Kokkolan sosiaali- ja terveysalan opistolla. Opetuksessa sovellan mielelläni Green care menetelmiä. Vapaa-aikana haen itse voimaa metsästä ja eläimistä. Harmi, että koirani Peetu ei kykene kirjastokoiraksi, satujen kuuntelijaksi, koska hän poimii saduista oppimiaan sanoja ja intoutuu liikaa kuullessaan sanat "lähdetään", "ulos", "lenkille" tai "kuka tuli" tai vain pelkkä "tuli". Sadun lukeminen keskeyttyy ja lukijalle tulee tunne, että nyt on lähdettävä lenkille :-)Bognos Regisiin Englantiin tosin lähden ilman koiraani ja vietän toivottavasti leppoisia hetkiä vanhusten parissa ja saan uusia kokemuksia sekä ideoita opetuksen.

Esittely: Opettaja Sanna Honkanen

Hei, Olen Sanna Honkanen, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen ammattiaineiden opettaja Lapin Ammattiopistosta Rovaniemeltä. Sain tilaisuuden lähteä Espanjan Gijóniin tukihenkilöksi Green Care -opiskelijavaihtoon. Joukkoomme kuuluu kaksi nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaopiskelijaa, kolme lähihoitajaopiskelijaa sekä toinen opettaja. Minä tulen olemaan porukassa vaihdon ensimmäisen viikon ajan. On mukavaa ja kiinnostavaa päästä tutustumaan Gijóniin; millaisia Green Care -henkisiä ratkaisuja tai toimintoja eri toimipaikoissa käytetään. On myös mielenkiintoista päästä seuraamaan, millä tavalla opiskelijat kokevat työskentelyn puutarhan työpajoissa tai paikallisessa päiväkodissa. Millaisia ideoita heille syntyy siitä, miten Green Care -ideologiaa voisi edistää paikan päällä tai hyödyntää myöhemmmin omassa ammatissaan. Sanna Honkanen Opettaja Lapin Ammattiopisto

Esittely Laura Korva

Opiskelen Rovaniemellä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja perustutkintoa toista vuotta yo-pohjaisella linjalla. Jo opintojen alussa kiinnostuin työharjoitteluvaihdosta, olen aina ollut kiinnostunut matkustamisesta ja eri kulttuureista. Aloin keskustella ryhmänohjaajani ja kouluni kv-opettajan kanssa mahdollisuuksista. Valmistelut alkoivat. Syksyllä paikka löytyi Ruotsista, päiväkoti Pikku-Erkistä Eskilstunan kaupungista. Matkasuunnitelmat, majoittumiset ja harjoittelupaikka ovat valmiina. Matka alkoi jo tänään aikaisella herätyksellä ja nyt Ylivieskassa Green Care valmennuskoulutuksessa. Maanantaina 23.9.2013 aloitan toisen Suomalaisen opiskelijan kanssa työharjoittelun. Työharjoittelu jakso päättyy 18.10.2013. Toivon saavani Eskilstunasta paljon uusia kokemuksia ja taitoja sekä tietoa Green Care työskentelystä. Ylivieskassa NUVA-opiskelija Laura Korva

Anna Vedenoja, Ylivieskan ammattiopisto

Hei, olen kolmannen vuoden lähihoitajaopiskelija Ylivieskasta. Olen lähdössä la-su yönä Espanjaan Gijoniin työssäoppimaan kahdeksi viikoksi. Ikää löytyy 18-vuotta, harrastan lenkkeilyä ja salilla käyntiä.

MINÄMINÄ! Aki Sääskilahti Esittely

Hei! olen Sääskilahden Aki. olen lähihoitaja opiskelia ylivieskasta. olen 20 vuotias nuori mies. harrastan monenlaista jalkapallo,salibandi,golf frisbiitä ja penkki urheilua. olemme lähdössä 21.9-05.10 Espanjaan gijoniin työssäoppimaan. Meitä lähtee 2 opiskeliaa ylivieskassa ja tietenki meidän popo. meidän kanssa lähtee 3 lao. opiskeliaa rovaniemeltä. Hymyssä suin huomista odotellassa.

torstai 19. syyskuuta 2013

Testi Ylivieskan valmennusta varten

Testaan täällä, osaanko käyttää tätä blogia ollenkaan.Liitän kunvan yhdest kohteestamme eli kuva on vanhainkodin sisäpihalta Rotterdamista, Alankomaista.

terveisin Päivi Kukkonen Ylivieskan ammattiopistosta

perjantai 6. syyskuuta 2013

Kypros, asiantuntija

Olen Helena Kiuru, ensimmäistä kertaa tekemässä blogia. Olen aloittanut koulutuspäällikkönä sosiaali- ja terveysalalla sekä hius- ja kauneudenhoitoalalla. Saimaan ammattiopisto Sampossa
Odotan innolla ensi kevättä, koska olen lähdössä asiantuntijavaihtoon viikolla 15 .  Mielenkiintoinen paikka on Kyproksella, Limasolin kaupungissa Theotokos Foundation.
Mielenkiintoinen viikko siis tiedossa:).





Helena Kiuru

Belgiaan keväällä 2014 lähtijät

Olemme lähdössä Belgiaan Roeselareen keväällä 2014.

Olen Kirsi Salonen, edustan pientä yksityistä ikääntyneiden hoivakotia Lappeenrannan Lauritsalassa. Toimin yksikön, Selman Kodin johtajana. Päävastuualueeni on talous- ja henkilöstöhallinto sekä työn ja toimintakäytäntöjen kehittäminen, kuitenkin pienessä yksikössä vastuualueet ovat kaikilla työntekijöillä laajat ja moninaiset ja suurin osa minunkin työajastani menee perushoivassa. Green Care ajatus kulkee tavallaan punaisena lankana arkipäivän toiminassa asukkaiden hoivassa; vuorovaikutuksessa,  muistisairaan kohtaamisessa, välittämisen etiikassa sekä fyysisessä ympäristössä; sisustus, värit, kodikkuus, vihreä piha ja istutukset.

Toinen lähtijä olen minä, Hanna Paukkonen. Toimin Saimaan ammattiopisto Sampossa äidinkielen ja  suomi toisena kielenä opettajana. Opetan pääasiassa lähihoitajaopiskelijoita. Omana ryhmänä minulla on maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus.

Hymy-valmennus Lappeenrannassa 6.9.2013


Etelä-Karjalan alueelta Hymy-hankkeen asiantuntijavaihtojaksolle lähtevät opettajat ja työelämänedustajat kokoontuivat valmennuspäivään Saimaan Ammattiopisto Sampoon. Päivän aikana perehdyimme hankkeen koukeroihin ja GreenCare teemaan, sekä harjoittelimme blogipostauksen tekoa. Päivään osallistuivat Saimaan Ammattiopiston opettajat Helena Kiuru, Kati Minkkinen, Hanna Paukkonen, sekä työelämäedustajat Päivi Ahonen ja Kirsi Salonen. Päivän toteutuksesta vastasivat Saimaan ammattiopiston, Sampon kv-yhdyshenkilöt Anna-Liisa Pekkanen ja Pia Laibert

Creen Care HYMY-matkalle Tanskaan viikolle 44

Me Kati ja Päivi olemme positiiviisen odottavalla mielellä lähdössä Tanskaan Fredericiaan viikolla 44. 

Minä Kati Minkkinen olen Lappeenrannan SAMPO:n (Saimaan ammattiopisto) lehtorina. SAMPO:ssa opetan kuntoutusaineita mm. terveysliikuntaa, soveltava liikuntaa, ergonomiaa.

Minä Päivi Ahonen olen Lappeenrannan palvelukeskussäätiön toiminnanjohtaja.  Lappeenrannan palvelukeskussäätiö tuottaa asumisen (vuokra-asuminen, palveluasumin ja tehostettu palveluasuminen) palveluja, arkipalveluja (ateriapalvelut ja siivous) sekä kehittämisprojekteissa palveluja lappeenrantalaisille ikäihmiselle ja erityisryhmille.

Tervetuloa lukemaan kokemuksiamme blogista viikolla 44 ja sen jälkeen :)



Kati Minkkinen ja Päivi Ahonen


Hei,

Myös minä Kati Ojaniemi olen lähdössä Tanskaan Fredericiaan viikolla 44 Kati Minkkisen ja Päivi Ahosen kanssa. Opetan hoitotyötä Seinäjoella Koulutuskeskus Sedussa lähihoitajaopiskelijoille. Tapaamisiin Kati ja Päivi ja teidän muiden kanssa tavataan blogissa.

Kati Ojaniemi