Kolmantena päivänä suuntasimme Limasssolin keskustaan päämääränä lasten kuntoutuskeskus Alma.
Toimintaa esitteli Mrs Niki.
Toiminta on Kyproksella ainutlaatuista, sillä sosiaali-ja terveydenhuolto ei tue tätä toimintaa mitenkään. Koko toiminta on uutta ja sitä yritetään juurruttaa Kyprokselle muihin kaupunkeihin. Toiminnassa painotetaan perhekeskeisyyttä ja jokaisn lapsen voimavaroja.
Keskuksessa oli kolme eri kuntoutusohjelmaa eri ikäisille lapsille ja perheille. Ensimmäinen ohjelma on tarkoitettu vastasyntyneestä kolmivuotiaisiin lapsiin, joka on ns. varhaista kuntoutusta.
Toinen ohjelma oli tarkoitettu leikki-ikäisille ja kolmas kouluikäisille. Alkuesittelyn jälkeen pääsimme tutustumaasn terapiatiloihin, joissa tapasimme eri-ikäisiä lapsia eri toiminnoissa. Asiakkaita Alman toiminnassa on 90 lasta perheineen
Meistä toiminta muistutti hyvin Suomen lastenneuvolan ja kehitysvammapoliklinikan toimintaa.
Toinen pävän kohde oli taidekeskusssa, jossa perehdyimme taideterapiaan. Tapasimme eilisiä tuttuja asumisyksiköstä.
Kuvassa ovat sisarukset Maria ja Irina, jotka edustavat taidekeskusta monissa säätiön julkaisuissa ja nettisivuilla
Asiakkaina ovat säätiön lapset, nuoret ja aikuiset. Heidän lisäksi myös perheille ja muille ns. ulkopuolisilla on mahdollisuus käytttä taidepajaa.. Tilat olivat uudistettu ja sen myötä aloiteltiiin taidekaupan yhteydessä pitseriatoimintaa. Pitseriaa pyörittävät vapaaehtoiset. Täällä ei hygeiniapassia tarvita:)
Taide-ja pizzamyynnillä katetaan toiminnan kulut. Kaikki taidekaupan tuotteeet ovat ainutlaatuisia, koska taiteilijoina ovat erityistä tukea tarvitsevat henkilöt. Osa heistä asuu säätiön asumisyksikössä ja osa omassa kodissaan.
Mielenkiintoista on se, että myös koululaiset tekevät vapaaehtoistyötä taidekaupassa.
Satu Veteläinen, Mervi Shemeikka, Helena Kiuru
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti