perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kypros, asiantuntija 5. päivä





Matkan viimeistä päivää vietettiin  pienissä vuoristokylissä tutustuessa Kyproksen  monivaiheiseen historiaan, kulttuuriin  ja nykyelämään. Saimme idean retkestä suomalalaiselta matkaoppaalta, jonka tapasimme sattumalta  Estella-hotelilla.  Olemme siis maassa, jonka lipussa on kuvattu oliviivipuun oksia  ja keltainen puolestaan symbolisoi kuparia, josta koko Kyproksen nimi on tullut.




 

Meidän yllätti täysin paikallisen oppaan tietämys Kyproksen luonnosta. Heti matkan alkaessa meidät vakuutti suomainen opas. Hän antoi tietopaketin Kyproksen luonnon ominaispiirteistä, kasvillisuudesta, puista, linnuista ja maaperästä. Meille selvisi mm. miltä näyttää akaasiapuu,  johanneksenleipäpuu, pinjapuu, juudaksenpuu ja tietysti oliivipuu.




Retken ensimmäinen kohde oli ruusutehdas, jossa valmistettiin ruususta erilaisia tuotteita bioenergialla. Laitoksen johtaja esitteli meille erilaisia kosmeettisia tuotteita, kynttilöitä, likööreitä, hilloja, jotka kaikki olivat valmistettu ruusuista. Tuoksut ja maut olivat huumaavia:)







'Ruusuisissa tunnelmissa siirryimme makujen maailmaan. Toinen kohde oli paikallinen hillo-ja makeistehdas. Siellä näimme hedelmien  monimutkaisen matkan hillopurkkiin asti. Saimme maistiaisia mm. johanneksen päiväpuusta tehdyistä makeisista ja erilaisista oliiveista.


Retken aikana kävimme kahdessa kirkossa, joista toinen on Unescon kulttuuriperintökohde.






Jatkoimme matkaa läpi vehreän luonnon, jossa saimme kuulla sen parantavan vaikutuksen mm. reumaa ja astmaan.








Iltapäivän vietimme pienessä viehättävässä kylässä, jossa nautimme 15 ruokalajin perinteisen kyproslaisen aterian eli mesen.  Mahtavat maut ja erinomainen seura:):) :)Paluumatkalla ajelimme läpi lukuisten  viiniviljelmien. Paluuamatkalla saimme kuulla perusteellisen kertomuksen Kyproksen historiasta, joka  kätkee monta avaamatonta salaisuutta.




Satu Veteläinen, Mervi Shemeikka, Helena Kiuru



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti