Suuntasimme aamulla koleassa säässä kohti Pikku-Erkkiä. Raili ja Sari toivottivat meidät tervetulleiksi. Pikku-Erkin lapset ovat 1-6-vuotiaita, jonka jälkeen he siirtyvät koulun puolelle samassa rakennuksessa. Raili ja Sari kertoivat meille Pikku-Erkin toiminnasta ja miten Green Care -ajatusta hyödynnetään Pikku-Erkissä. Green Care näkyy paikan toimintasuunnitelmassa ja käytännössä hyvin kattavasti. Lapsiryhmät retkeilevät säännöllisesti lähimetsässä ja oppivat siellä konkreettisesti mm. suomea, matematiikkaa ja ympäristötietoa. Lapset voivat hyödyntää kaikkia aistejaan metsäretken aikana, mm. poimitut mustikat syödään aamupuurossa. Lasten kanssa toteutetaan käytännön kokeiluja, joiden avulla lapset oivaltavat luonnon ilmiöitä ja ympäristön merkitystä, esim. millaisia vaikutuksia on roskaamisella, puitten kaatamisella ja taimien kastelulla tai kastelematta jättämisellä.
Raili esitteli meille koulun tiloja ja saimme nähdä lapset toiminnassa. Seinillä oli erilaisia lasten tekemiä töitä kierrätysmateriaalista. Lapset olivat tehneet tauluja pullonkorkeista. Materiaalit olivat lasten ulottuvilla. Tiloissa oli selkeät laatikostot jätteiden lajitteluun.
Seuraavassa katkelma Pikku-Erkin pedagogiikasta: "PUU JA SEN YMPÄRISTÖ (KIERTOKULKU): Puussa kasvaa tuhansia lehtiä. Jokainen lehti on oma tehdas. Tehdas käyttää energiaa elääkseen. Energia tulee auringosta. Lehden tehdas valmistaa sokeria auringonvalosta, ilmasta ja vedestä, tätä kutsutaan yhteyttämiseksi. Tämä sokeri tekee, että lehdet ja puut elää. Se, mitä jää jäljelle, on hyvää happea, jonka puu laskee ulos. Se on hyvä meille ihmisille ja metsän eläimille. Koska, jos happea ei ole, emme voi hengittää. Kun lehdet putoavat maahan, niistä tulee ruokaa monille ötököille. Koppakuoriaiset, maasiira, tuhatjalkaiset ja madot pistelevät suihinsa lehdet ja kun ne sitten kakkivat, on se erittäin hyvää ravintorikasta multaa. Sillä tavalla puut ja ötökät auttavat toisiaan. Ötökät saavat ruokaa puilta, lehdiltä, ja puut saavat kiitokseksi ravintorikasta ruokaa. Ötökät syövät myös kuolleita eläimiä. Jotka siten myös muuttuvat mullaksi, jossa siten kasvaa kukkia ja ruohoa, jonka joku pieni jänis voi syödä ja sitten kakkia. Myöskin bakteerit syövät lehtiä ja sillä tavalla lehdistä tulee multaa. Mullassa puiden siemenet voivat kasvaa. Ja kun tulee uusi kevät voivat uudet puut ja kasvit kasvaa. Sillä tavalla kaikki kiertää uudestaan ja uudestaan. Ja tätä kutsutaan kiertokuluksi = kiertoprosessi."
Erja, Katja, Marja, Tarita ja Ulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti